Bovenaan in de keelholte vinden we de poliepen of het adenoïd. Wanneer dit vergroot is kan het een bemoeilijkte neusademhaling opleveren alsook aan de basis liggen van terugkerende oorontstekingen. Dit wordt geregeld gezien bij kinderen.
Achteraan in de mondholte bevinden zich enerzijds de keelamandelen of palatale tonsillen en anderzijds de tongamandelen of linguale tonsillen. De amandelen vormen samen met het adenoïd, de zogenaamde ring van Waldeyer. De ring van Waldeyer is voornamelijk op jonge leeftijd belangrijk bij de ontwikkeling van ons immuunsysteem en speelt zo een rol om ons lichaam te beschermen tegen binnendringende ziektekiemen.
Zoals gekend kunnen amandelen soms herhaaldelijk gaan ontsteken waardoor er dan een indicatie bestaat om ze te verwijderen. Verder kunnen er zich voedselresten opstapelen in de amandelen, hetgeen hinderlijk kan zijn voor de patiënt en bijdragen tot een slechte adem. Daarnaast kunnen amandelen een rol spelen bij het ontstaan van snurken en/of slaapapnoe of kan er zich een kwaadaardige tumor ontwikkelen.