Kinderen hebben hun eigen typische keel-neus-oorproblemen. Vaak kunnen ze hun klachten nog niet of niet goed verwoorden. Ook is de bouw van het aangezicht en de schedel anders bij kinderen en zijn de structuren kleiner. Bovendien laten ze zich niet altijd gemakkelijk onderzoeken. Om al deze redenen is het vaststellen van keel-neus-oorproblemen bij kinderen niet altijd eenvoudig. Nochtans is het belangrijk om de problemen tijdig te herkennen omdat ze soms een weerslag kunnen hebben op de verdere ontwikkeling van het kind. Ook komen aangeboren problemen vaak tijdens de kinderleeftijd naar boven.
Bij kinderen verloopt de buis van Eustachius, de verbinding tussen de neus-keelholte en het oor, veel vlakker dan bij volwassenen. Daardoor kunnen er gemakkelijk bacteriën vanuit de neus in het middenoor binnendringen en daar oorontstekingen veroorzaken.
Soms leidt dit niet tot oorontstekingen maar wel tot oren die voortdurend met slijm gevuld zijn waardoor er een tijdelijke gehoorverlies optreedt.
Ook de amandelen en de poliepen zijn bij kinderen op hun grootst in verhouding tot de diameter van hun neus- en keelholte. Dit kan leiden tot infecties zoals aanhoudende loopneuzen of terugkerende keelontstekingen, maar ook tot verstopping van de luchtweg met luid snurken en ademstops tijdens het slapen tot gevolg.